НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА СЕ ПОГРИЖИШ ЗА СЕБЕ СИ!

 

 
Рейтинг: 3.00
(79)
Добре дошли!
Нежно лице!
Изваяно тяло!
Красива коса!
Изящни пръсти!
ФОТОEПИЛАЦИЯ NEW !
За всеки по нещо!
Съвети за студените месеци!


Къде сме ние! Картички

За всеки по нещо! / Рак на гърдата!!!

Рак на гърдата!!!
13.01.10 11:46
Рак на гърдата е болестно състояние, при което е засегната гръдната тъкан. Той е най-широко разпространеният рак сред жените и е на второ място като причина за смъртността при тях Рак на гърдата /рак на млечната жлеза, карцином на гърдата или карцином на млечната жлеза/ е заболяване, което драматично може да промени работоспособността и качеството на живот на заболялата жена, както и на нейните близки. Ракът на гърдата е страшен и с това, че при късно диагностициране, въпреки лечението с максимална сила на терапевтичните въздействия води до смърт. Рак на гърдата има един сравнително дълъг до клиничен стадий на развитие в който лечението е напълно ефективно и е максимално щадящо. Какво се иска за да бъде то успешно. Не просто информираност за опасността от заболяването. Необходимо е да се доведе до знанието на всяка жена за вероятността от развитие на рак на млечната жлеза още от училищна възраст и да се създадат съответните здравни навици за самоизследване и периодично посещаване на лекар-специалист!!!

РИСКОВИ ФАКТОРИ ЗА РАК НА ГЪРДАТА!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Наследствеността и ранното започване на менструацията са важни рискови фактори за рака на гърдата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Значението на фактора наследственост (семейна история) изглежда е преувеличено. Оказва се, че други фактори могат да имат по-голямо значение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Високите нива на естроген в кръвта, естествени или от медикаменти, увеличават риска.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Има съмнения за общата полза от хормонозаместителната терапия при постменопаузални жени. Тази терапия увеличава риска от някои заболявания, между които и рак на гърдата. Според някои изследвания, това увеличение е малко, но според повечето то е значително. Оказва се, че комбинираната хормонална терапия не е по-безопасна, отколкото приемането само на естроген.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Голям брой сведения сочат, че недостатъчното излагане на слънце увеличава риска от много видове рак. Едно възможно обяснение за това е свързано със синтеза на витамин Д в тялото, който е много важен за предпазването от рак. Препоръчва се умерено, но не прекалено излагане на слънце.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Различни изследвания показват, че ниските нива на хормона мелатонин увеличават риска от рак на гърдата, както и от други заболявания. Нощното излагане на електромагнитни полета, които нормално се намират в дома (например от електрически уреди в спалнята) потиска синтеза на мелатонин. Този синтез се потиска също и от недостатъчно брой часове прекарани на тъмно (например ако се спи в не съвсем тъмна стая), консумация на алкохол, остаряване, и някои медикаменти като бета-блокери и психотропни лекарства. По същата причина, работата през нощта увеличава риска от рак на гърдата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За развитието на рака на гърдата при жените под 40 години са установени следните фактори: ранно започване на менструацията, първо раждане след 30 години, наследственост, доброкачествени тумори в гърдите. Абортите и противозачатъчните хапчета в този конкретен случай не са показали отражение върху риска. Жените, които никога не са раждали, имат относително намален риск до 40 години, но увеличен такъв в по-напреднала възраст.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Като цяло, данните за това дали абортите имат роля за рака на гърдата са противоречиви. Някои изследвания говорят за такава връзка. Няма обаче данни, че спонтанните аборти имат значение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съществува връзка между емоционалното състояние и това заболяване. Жените, които са депресирани или са с предимно негативно отношение към живота, увеличават значително своя риск. От друга страна, стресът свързан с работата увеличава този риск съвсем малко.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Има ясна връзка между рака на гърдата и честата употреба на антибиотици. Видът използван антибиотик не е от значение. Препоръчва се да се ограничи максимално употребата на антибиотици.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подозира се, че антидепресантите спомагат за туморите на гърдата. Дълготрайната употреба на трициклични антидепресанти значително увеличава риска от рак на гърдата, и особено употребата на антидепресанта пароксетин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изразена е корелацията между рака на гърдата и консумацията на животински мазнини и маргарин. (Рибените мазнини обаче имат предпазващ ефект.) Въпросът дали общо богатата на мазнини диета означава увеличен риск е спорен. Очевидно обаче от най-голямо значение е видът консумирани мазнини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тютюнопушенето увеличава риска от рак на гърдата, въпреки че в резултатите по този въпрос има някои противоречия. Цигареният дим съдържа десетки канцерогенни вещества, но от друга страна тютюнопушенето намалява естрогените в тялото. Не се спори обаче за общото канцерогенно и увреждащо действие на цигарите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свободните радикали са важен фактор не само за образуването на туморите, но и за разпространяването на рака. Хроничният недостиг от антиоксиданти в тялото, особено на вит С, представлява опасност в това отношение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В препеченото и пържено червено месо се образуват канцерогенни вещества, които увеличават риска от рак на гърдата и на дебелото черво. В по-малка степен това се отнася до приготвените по такъв начин бяло месо и риба.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Консумацията на алкохол, дори и в умерени дози, увеличава риска от рак на гърдата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Недоброто детоксикиране на организма, поради внасянето на прекалено много токсични вещества или поради недобрата работа на (някой от) детоксикиращите органи, е допринасящ фактор в развитието на много видове рак.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Недостигът от витамин В12 увеличава риска от рак на гърдата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ РАК НА ГЪРДАТА
(синтезирани резултати от изследвания)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Кърменето предпазва от рак на гърдата, особено преди менопаузата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според някои изследвания повечето видове рак се дължат всъщност на фактори, свързани с храненето. Ясно е, че недостатъчно доброто отстраняване и детоксикиране на канцерогенните субстанции в тялото играе значителна роля за образуването и развитието на рака. Някои естествени съставки в (суровите) плодове и зеленчуци са в състояние да подпомогнат детоксикацията на тялото и да противодействат на раковите клетки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Има много сведения за това, че диета богата на плодове и зеленчуци е предпазваща срещу повечето видове рак. Едни от веществата, които предпазват са фибрите, витамин С, Е, бета-каротенът и фолиевата киселина. Витамин А не само във вид на бета-каротен, но и като ретинол, също има предпазващо действие.

Много изследвания показват, че мазнините Омега 3 от риба, ленено семе, тиквени семки или други, намаляват риска.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Знае се, че високите нива на естроген в кръвта, естествени или от медикаменти, увеличават риска. Богатата на фибри диета с неголямо количество мазнини снижава нивата на естроген. Тази диета предпазва и от други видове рак.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Действието на млечнокиселите бактерии (от кисело мляко или от други продукти) в червата има значително предпазващо действие срещу рак на дебелото черво, а предполага се, че и срещу доста други видове рак.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Редовната консумация на зехтин предпазва от рак на гърдата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Диета, богата на каротиноиди от плодове и зеленчуци, заедно с рибени мазнини или рибено масло от добавки намалява риска. Повечето изследвания заключават и че каротеноидите сами по себе си също имат предпазващ ефект.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Високите нива в кръвта на фолиева киселина, витамин В6 и В12 предпазват от рак на гърдата. Фолиевата киселина има особено важно предпазващо действие наред с консумацията на алкохол, тъй като балансира вредното му действие в това отношение. Въпросът дали това действие се отнася и за жените, които не пият алкохол, не е докрай изяснен. Хората, които вече имат рак обаче не бива да увеличават приема на фолиева киселина, В12 и желязо, тъй като те могат да спомогнат за растежа на съществуващите тумори.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фитоестрогените, особено тези, намиращи се в соята, пълнозърнестите храни, лена и някои плодове и зеленчуци, имат предпазващ ефект. Те действат като анти-естрогени. По отношение на соята обаче се предполага, че тя може да има обратен ефект при жени след менопаузата, при такива с нисък естроген или при вече болни от рак на гърдата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Йодът от храната или като хранителна добавка има важна роля срещу образуването на кисти и различни бучки в гърдите. Недостатъчното количество йод в тялото може да се окаже важен рисков фактор за рака на гърдата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Високото ниво на физическа активност има предпазващо действие.  Установено е, че редовната физическа активност влияе върху нивата на женските полови хормони, за които се знае, че имат пряка връзка с рака на гърдата.  Предполага се, че това е един от главните механизми на предпазващото действие.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Краткото до умерено, редовно излагане на слънце е полезно и предотвратява рака, а не го предизвиква. Това се отнася също и за рака на кожата, и на гърдата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Знае се, че тамоксифенът е ефикасен срещу образуването на нови тумори у болни от рак на гърдата. Изследванията дали той може да се използва и с превантивна цел при здрави хора предимно показват, че прилагането на това лекарство не помага в такива случаи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Редовната консумация на зелен чай е добра профилактика на заболяването. Това не се отнася за черния чай.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gre.ac.uk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Как да изследваме сами гърдите си!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жените откриват сами повечето видове бучки в гърдите. Въпреки че голямата част от бучките не са канцерогенни, навременното откриване спасява живот. Жените пред менопауза трябва да изследват гърдите си всеки месец, в седмицата след менструацията, когато гърдите са подути и болезнени. Жените, които нямат вече менструален цикъл, могат да си определят един ден в месеца за самоизследване.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стъпка 1. Като стоите пред огледалото, с ръце на ханша, изследвайте визуално гърдите си. Търсете бучки, промяна в размера, цвета, формата или очертанията. Търсете трапчинки или гънки. Добре ли са зърната ви? Ако не, проверете дали не са хлътнали.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стъпка 2. Повторете тази част от изследването с ръце на тила.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стъпка 3. След това, натискайте всяко от зърната, като проверявате за секрет.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стъпка 4. Легнете с възглавница под лявото рамо и сложете лявата си ръка под главата. С пръстите на дясната си ръка, долепени един до друг, натиснете горната част на лявата гърда. Посредством кръгообразни движения опипвайте за бучки и втвърдяване. С други думи, мислете за вашите гърди като за циферблат на часовник. Ако горната част на гърдата е 12 часа, се движете около периферията по посока на часовниковата стрелка. Веднъж щом стигнете 12 часа, преместете пръстите си по-близо до зърното и повторете. 75 % от случаите на рак на гърдата се проявяват в областта под зърното и ореола, или в горната или по-външна част на гърдите, близо до мишниците, така че се уверете че цялостно сте изследвали тези места.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стъпка 5. Веднъж, щом сте проверили цялата повърхност на лявата гърда, преместете възглавницата и изследвайте дясната с помощта на лявата ръка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стъпка 6. Посредством същите малки, кръгообразни движения, изследвайте областта в близост до гърдите под мишницата. Това място също съдържа гръдна тъкан (Забележка: може да се самоизследвате и докато сте под душа).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стъпка 7. Ако забележите втвърдяване или бучка, се обадете веднага на вашия лекар. Повечето бучки са доброкачествени, но само лекар може да потвърди това.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Като се преглеждате сами всеки месец, вие ще се запознаете с нормалния размер и състоянието на вашите гърди. Така по-лесно ще разберете, ако се появи нещо нередно.

 

 

 

 

 

 

 

 http://www.zdraveto.bg/issues_content.php?issueID=111

http://www.biberonbg.com/specialisti/rak.htm

http://www.art.bg/temp/vita.bg/dkc.php?d=10

http://www.cybermark.bg/bca/diagnosis.htm

http://www.cwsp.bg/htmls/page.php?category=400

http://www.pe-bg.com/?cid=3&cat=52&PHPSESSID=603e23d04ac771bf072cd9774c321875

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 http://www.onius.net/breast.php

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.1598